Ameliyatlı / Ameliyatsız Yüz Germe Hakkında Merak Edilenler

Cildimiz yaşlanma, genetik ve çevresel faktörler, yer çekimi,  sigara gibi zararlı alışkanlıklar, cilt bakımına gerektiği kadar önem vermemek vb. birçok nedenle yıllar içinde yıpranır. Diğer sebepler her ne kadar bu süreçte rol oynuyor olsa da, ciltteki deformasyonların en önemli ve kaçınılmaz sebebi yaşlanmadır. Vücudumuzun doğal bir süreci olan yaşlanmanın ilk belirtileri genellikle alın ve yüz bölgesinde kendini gösterir. Genetik olarak şanslı olan bazı kişilerde yaşlanma etkileri daha geç ortaya çıksa da, çoğu kişi ilk kırışıklıklarıyla 35-40 yaşlarından itibaren karşılaşmaktadır. 

Yüz Germe Ameliyatı Nedir?

Yüz germe ameliyatı, yüz ve boyun bölgesindeki yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırarak, hastaya daha genç, diri ve güzel bir görünüm veren bir estetik operasyondur. Yüz germe ameliyatı çoğunlukla estetik kaygılar sebebiyle yapılsa da zaman zaman tıbbi bir gereklilik olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Kimler Yüz Germe Ameliyatı Olabilir?

Yaşlanmaya bağlı olarak, aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaç tanesini taşıyan tüm kadın ve erkek hastalar yüz germe ameliyatı olabilir. Yüz germe ameliyatı hastaları genellikle 40-45 yaş ve üzeri grubu kapsar. Bazı ileri durumlarda bu yaş sınırı 30-35’e kadar inebilir. 

Bunlar

  • Derin ve belirgin alın çizgileri,
  • Düşük kaşlar,
  • Düşük ve sarkık göz kapakları,
  • Göz çevresindeki ince çizgi ve kırışıklıklar,
  • Yanak ve boyun sarkması,
  • Dudak kenarlarındaki çizgilerin artması,
  • Boyun bölgesindeki sarkma, bollaşma ve gevşemeler,
  • Çene altı ve gıdı bölgesinde sarkma,
  • Genel olarak mat, soluk, lekeli ve ince derili cilt görünümü.

Ameliyatsız Yüz Germe Yöntemleri Nelerdir?

Yüz germe ameliyatı uzun yıllar kalıcı ve başarılı sonuçlar verse dahi, bazı hastalar ameliyat olma fikrine sıcak bakmaz. Bu çoğunlukla bıçak altına yatma korkusundan kaynaklanır. Bazı hastaların durumu ise ameliyat gerektirecek kadar ileri olmayabilir. Bu gibi hastalar için ameliyatsız yüz germe/gençleştirme girişimleri daha yararlıdır. 

En popüler ameliyatsız yüz germe tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Botox: En popüler ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemlerinin başında gelmektedir. 20 yılı aşkın süredir tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan Botox yönteminde, Clostridium botulinum adlı bir bakteriden elde edilen ekzotoksin kullanılmaktadır. Enjeksiyon yöntemi ile mimik kaslarına verilen Botox, bu kasların hareketini bloke eder ve alın, kaş arası, dudak ve burun kenarları gibi aşırı mimik yapma nedeniyle kırışıklık oluşan bölgelerde ince çizgi ve kırışıklıkları yok ederek gençleştirme sağlar. 
  • Dolgu: Yüz dolgusu da botox gibi sıkça kullanılan bir ameliyatsız yüz germe/gençleştirme tekniğidir. Bazen botox ile karıştırılsa da, ikisinin de enjeksiyon yöntemiyle uygulanmaları dışında benzer bir tarafları yoktur. Yüz dolgusunda en çok kullanılan madde cilde dolgunluk ve nem kazandıran Hyalüronik asittir. Enjeksiyon ile cilde verilen dolgu maddeleri ciltteki yaşlanma belirtilerini silerek daha genç, gergin ve dolgun bir görünüm sağlar.
  • Yağ enjeksiyonu: Bu yöntem özellikle belli miktar kilo vermiş ve yüzünde dolgunluğa ihtiyaç duyduğunu hisseden kişiler için idealdir. İnvaziv bir teknik olan yağ enjeksiyonunda hastanın kendi vücudundan alınan yağ dokuları yüze enjekte edilir. Yağ enjeksiyonuyla cilde daha dolgun bir görünüm kazandırılırken yaşlanma belirtileri de ortadan kalkar.
  • Fransız askısı: Fransız yüz kaldırma yöntemi olarak da bilinir.  Polyester ve insan cildiyle uyumlu olarak hazırlanan özel ipler, ameliyat kesisi yapılmaksızın cilt altına yerleştirilir. Bu ipler yardımıyla çene bölgesindeki sarkmış deri kulak hizasına doğru gerdirilerek ameliyatsız bir şekilde yüz germe işlemi yapılmış olur. 
  • Kimyasal peeling: Canlılığını yitirmiş cildi canlandırmak, gençleştirmek, sivilce izlerini ve cilt lekelerini azaltmak; kısaca cilt görünümünü iyileştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Cilt yüzeyine özel kimyasal bir solüsyon uygulanarak cildin üst tabakasının soyularak dökülmesi sağlanır. Böylelikle alttaki daha genç ve sağlıklı cilt yukarıya çıkar ve cilt yenilenir. 
  • Mekanik peeling: Bu yöntem özellikle akne, akne lekesi, ameliyat izleri ve cilt pürüzleri gibi kusurlar için kullanılsa da kırışıklıkların giderilmesi için de uygundur. Mekanik peeling ile cilt tonu ve nem dengesi düzenlenebilir. Bu peeling yönteminde uygulama yapmak için özel aletler kullanılır. 
  • Lazer ile yüz germe: Son zamanlarda birçok ameliyatsız tedavide karşımıza çıkan lazer teknolojisi yüz ve boyun germede de kullanılmaktadır. Ultracel ses dalgaları kullanarak cilt altı dokularda kollajen üretimini tetiklenir ve daha canlı bir cilt dokusu meydana gelir. Acısız, ağrısız ve iz bırakmayan bir yöntem olması sebebiyle, kırışıklıkları artan orta yaşlı kadın ve erkekler tarafından ilgi gören bir yöntemdir. 

Fransız askısı ameliyatsız yüz germe yöntemleri arasında en kalıcı ve en başarılı sonuç veren tedavidir. Öte yandan, botoks, dolgu ve yağ enjeksiyonu gibi yöntemler daha çok yüz, boyun ve göz çevresindeki kırışıklıkları yok etmeyi ve yüzü dolgunlaştırmayı hedefler. Kimyasal ve mekanik peeling ise daha genç, canlı ve parlak bir cilde kavuşmayı isteyenler için iyi bir seçenektir.

Ameliyatsız yüz germe tedavilerinin en büyük dezavantajı kalıcılıklarının en fazla 1 yıl sürmesidir. 1.yıldan itibaren etkilerinde azalma görülmesi beklenir ve tekrar ettirmek gerekli olabilir.

Yüz Germe Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

  • Tam yüz germe: Tüm yüzü ve boyun bölgesini kapsayan yüz germe işlemine tam, total veya klasik yüz germe ameliyatı denir. Bu yöntemde alın, üst ve alt göz kapakları, orta ve alt yüz bölümleri, dudaklar ve boyun bölgesinin tamamı hedef alınır. Kulak etrafından açılan ameliyat kesisi kulak arkasına ve saçlı deriye kadar uzanır ve tüm yüze müdahale etmeye imkân tanır. İyileşme süresi mini yüz germeye göre daha uzundur ve ameliyat izi doğal olarak daha büyüktür. 
  • Mini yüz germe: Mini veya alt yüz germe yüzün alt yarısını toparlayan bir operasyondur. Herkese uygun bir teknik değildir. Cerrahın tam yüz germenin gerekli olmadığına karar verdiği hastalarda tercih edilir. Adından anlaşılacağı üzere daha küçük bir alana müdahale edilir. Ameliyat kesisi kulak memesinin önünden başlayarak yukarıdaki saçlı deriye doğru uzanır. Yaklaşık 5-7 cm’lik ameliyat kesisi titizlikle gizlenir. Bu bölgedeki deri gerdirilerek küçük çaplı bir cilt germe sağlanır. 
  • Orta yüz germe: Midi yüz germe olarak da bilinir. Yüzün orta kısmını yani gözaltı ve yanak bölgelerini gençleştirme amacıyla uygulanır. Alın, üst göz kapağı ve çevresi ve boyun bölgesindeki sorunları düzeltmez. 
  • Endoskopik yüz germe: Tam ve orta yüz germe ameliyatlarında sıkça tercih edilen endoskopik teknik daha küçük kesiler yardımıyla gerçekleştirilir. Bu minik kesilerden içeri sokulan kamera sayesinde doktor ameliyat süresince dokuları büyüterek gözlemleyebilmektedir. Gerekirse ağız içinden ek bir kesi yapılabilir. Bu yöntemin en önemli avantajı dışarıdan görünen bir ameliyat izi bırakmamasıdır. 

Yüz Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yüz germe ameliyatı korkulduğu kadar zor veya ağrılı bir operasyon değildir. Ameliyatın başarılı bir sonuca ulaşması için yapılan ilk muayene oldukça önemlidir. Bu muayenede doktor, hastanın cildindeki sarkma, bollaşma, gevşeme, kırışıklık ve ince çizgileri dikkatle inceler ve ameliyat planını oluşturur.

Yüz germe ameliyatında yalnızca cilde müdahale edilmez. Cildin üst yüzeyinde açığa çıkan deformasyonlar alt katmandaki bağ dokuları ve mimik kaslarının gevşemesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple tüm bu dokulara müdahale ederek, onları olmaları gereken yerlere taşımak gerekir. 

Yüz germe ameliyatı endoskopik ve klasik yöntem olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Endoskopik yüz germe ameliyatında, saçlı deride açılan 1-2 mm’lik kesiler kullanılır. Klasik yöntemdeyse,  genellikle kulak önü ve arkasından kesi yapılır. Bu sayede ameliyat izleri daha kolay gizlenmektedir. 

Yüz germe operasyonu genel anestezi ile gerçekleştirilir ve ameliyat süresi yapılacak işlemin zorluğuna göre değişir. Hastanın cildinin durumuna göre operasyon 3-10 saat kadar sürebilir. Bu ameliyat çoğunlukla göz kapağı estetiği ve boyun germe prosedürleriyle eş zamanlı olarak uygulanır. 

Yüz Germe Ameliyatından Sonra İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon gözlenmezse hastalar aynı gün içinde taburcu edilir. Bazı doktorlar olası risklere karşı hastaların bir geceyi hastanede geçirmesini isteyebilirler. 

Hastalar ameliyattan sonraki ikinci günden itibaren günlük yaşamlarına dönebilirler. Yorucu olmayan ev işlerini yapmalarında ve hareket etmelerinde bir sakınca yoktur. Eğer kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmadıysa, bir hafta sonra dikişleri aldırmak gerekir. Bu süreçten itibaren ameliyat sonrası oluşan morluk ve şişlikler de yok olmaya başlar. Hastalar dikişleri iyileştikten ya da alındıktan sonra makyaj yapabilir ve iş hayatına geri dönebilirler.

Yüz Germe Ameliyatından Sonra Neler Dikkat Edilir?

Yüz germe ameliyatından sonra ilk birkaç gün yüzünüzün şiş olduğunu fark edeceksiniz. Bu son derece normal ve beklenen bir durumdur. Ayrıca yüzünüzde gerginlik ve uyuşma gibi hisler de olabilir. Bunlar genelde 5-7 gün içinde kendiliğinden geçer. Ödem ve şişlikler indiğinde ameliyat sonuçları daha rahat gözlemlenir. Ancak ameliyatın nihai sonuçlarını görmek için 3-6 ay kadar daha beklenmelidir. 

Ameliyattan sonra gözler, burun ve ağız açıkta kalacak şekilde, tüm yüze sargı uygulanır ve 2-3 gün boyunca kalır. 

İyileşme sürecinde cildi güneş ışınlarının zararlarına karşı korumak çok önemlidir. Cildinizin güneşe karşı her zamankinden daha hassas olacağını unutmayın. Yüz germe ameliyatından sonra mümkünse öğlen saatlerinde dışarı çıkmamak, çıkıldığında da güneş kremi uygulamak ve şapka takmak tavsiye edilmektedir. 

Yüz Germe Ameliyatının Sonuçları Kalıcı mıdır?

Başarılı bir yüz germe ameliyatı ortalama 5-10 yıl kadar kalıcı sonuçlar verir. Ameliyatsız yüz germe tedavileriyle karşılaştırıldığında bu uzun bir süredir. Cildini güneş hasarlarına karşı koruyan, cilt bakımına özen gösteren, bol su tüketen, vitamin alan ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bulunmayan hastalarda bu süre 10 yılı aşabilir. Ameliyattan sonra cildine yeterli önemi vermeyen kişiler içinse ameliyat sonuçlarının kalıcılığı ancak 5-6 yıl kadardır.

Son olarak, yaşlanma sürecinin tıbben durdurmanın mümkün olmadığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla, yıllar geçerken ameliyat sonuçlarının ilk günkü gibi kalmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. 

Yüz Germe Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Endoskopik yüz germe ameliyatından sonra iz kalmaz. Klasik yöntemle gerçekleştirilen yüz germe ameliyatında ise ameliyat kesileri titizlikle kulak arkası ya da şakak bölgesinin saçlı kısımları gibi kolay kamufle edilebilir yerlere saklanır. Dolayısıyla ameliyat izi kalsa bile dışarıdan belli olmaz. 

İlgili Etiketler

#Health
#Inspiration
#Emphair