Skar (Yara İzi) Revizyonu Nedir? Nasıl Yapılır ?
Skar (Yara İzi) Revizyonu Nedir?
Skar revizyonu, yara izi giderilmesi, tedavisi veya estetiği gibi birkaç farklı adla anılan tedavi, vücuttaki derin yara izlerinin görünümünün iyileştirilmesini sağlayan bir operasyondur.
Skar olarak tabir edilen doku, cerrahi operasyonlardan sonra kalan yaralardır. Her cerrahi girişimden sonra yara izi kalması kaçınılmazdır; ancak bu yara izinin görünümünün mümkün olduğunca estetik olması ve gizlenmesi cerrahın hünerlerine kalmıştır. Özellikle plastik cerrahlar bu konuda çok titiz davranırlar.
Yara izlerinin yaklaşık 4 hafta içinde iyileşmesi gerekmektedir. 6.haftadan itibaren halen iyileşme belirtisi göstermeyen yara izlerine kronik yara denmektedir. İşte bu yara izleri skar revizyonu ile düzeltilebilmektedir.
Yara İzleri Tamamen Silinebilir mi?
Skar revizyonu cerrahisi yaptırdıktan sonra yara izlerinin tamamen ortadan kalkacağı düşüncesi doğru değildir. Vücutta herhangi bir kesi yapıldığında o bölgede iz kalmaması gibi bir durum tıbben mümkün değildir, dolayısıyla cerrahi girişimlerden sonra az da olsa ameliyat izi kalır. Skar revizyonu ile amaçlanan bu izleri yok etmek değil, kötü iyileşen yaraların görünümlerini mümkün olduğunca iyileştirmektir.
Skar Revizyonu Ne Zaman Yapılır?
Düzgün iyileşmediği görülen yara izine cerrahi müdahalede bulunmak için en az 6 ay beklenmesi önerilmektedir. Çoğu hekim bu süreyi 1 yıla kadar çekmektedir. Bu süre zarfında yara izi iyice belirginleşir. Kişinin cilt tipi, eşlik eden hastalıkları, yaşı ve genetik özellikleri gibi faktörler yara izinin zaman içinde değişime uğramasına neden olabilir. Erken müdahale etmek yerine bir süre beklemek daha sağlıklı olacaktır. Yine de en net bilgiyi ameliyatı gerçekleştiren cerrahtan alacağınızı unutmayın. Bu konuyu hekiminize danışarak ameliyat için doğru zamanı planlayabilirsiniz.
Skar Revizyonu Nasıl Yapılır?
Skar revizyonu operasyonu çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat tekniği, süresi ve zorluğu yara izinin büyüklüğü ve yerleşimi gibi faktörlere göre değişir. Yara izi estetiğinde en çok kullanılan klasik teknik yara izinin cerrahi kesi ile çıkarılıp, daha düzgün bir biçimde yeniden dikilmesidir. Bunun dışında deri greftleme, deri flep kullanımı, yağ enjeksiyonu ve lazer teknikleri ile de skar revizyonu yapmak mümkündür.
Deri greftleme tekniğinde yara izi çıkartıldıktan sonra vücudun başka bir bölgesinden alınan deri ile bu yaranın üstü kapatılır. Deri flep kullanımı yönteminde ise bu yara izi hiç çıkartılmaksızın, üzerine başka bir bölgeden alınan deri ilave edilir.
Yağ enjeksiyonu ve lazer yöntemleri ameliyatlı yöntemler kadar etkili değildir ve birkaç seans uygulama yapmak gerekebilir.
Tedavi Sonuçları Kalıcı mıdır?
Yara izi estetiği ile elde edilen sonuçlar kalıcıdır. Ameliyatın tekrarlanması gerekmez. Tek seferde kesin sonuca ulaşılır.
Lazer uygulamasında etkili bir sonuç elde etmek için bazen birkaç seans yapmak gerekebilir; fakat sonuçta elde edilen görüntü kalıcıdır.
Skar Revizyonu Sonrasında İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Yara izlerinin iyileşme süreci kişinin genetik yapısına, ırkına, cilt tipine, yaşına, yaranın büyüklüğüne vb. özelliklere göre değişkenlik gösterir. Skar revizyonu vücudun farklı bölgelerine uygulanabildiğinden iyileşme süresi için net bir tarih vermek doğru olmaz.
Genel olarak yüz bölgesindeki yaraların vücut bölgesindeki yaralara göre daha çabuk iyileştiği söylenebilir. İlk 2 hafta iyileşme süreci için kritiktir. Ortalama 6 hafta içinde sosyal hayata tam olarak dönüş yapılabilmektedir. İyileşme sürecinin tam olarak son bulması biraz daha uzun sürse bile bu süreden sonra büyük bir gelişme kaydedilir.
Skar Revizyonu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Skar tedavisi yaptırdıktan sonra iyileşme sürecinde en çok dikkat edilmesi gereken şey yara izini nemli tutmaktır. Düzenli olarak pansuman yapmak ve reçete edilen krem ve merhemleri kullanmak ihmal edilmemelidir. Ameliyatta çoğunlukla kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır ve dikişlerin alınması gerekmez.
Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yara izini güneş ışınlarına karşı korumaktır. Yara izinin doğrudan güneşe maruz kalması durumunda iyileşme süreci olumsuz etkilenebilir. Son olarak da ameliyat bölgesinin hijyenine özen göstermek ve yarayı temiz tutmanın önemini vurgulamak gerekir.