Üst Göz Kapağı Estetiği /  Üst Blefaroplasti Nedir? 

Üst Göz Kapağı Estetiği  

Üst Blefaroplasti Nedir? 

Üst göz kapağı estetiği; kaş yapısının yaş alımına bağlı nedenlerle aşağı doğru sarkması ve üst göz kapağına doğru eğim vermesi ile oluşan üst göz kapağındaki fazla deri ve/veya kas sisteminin rezeksiyonu içeren ameliyata denir. 

Yaşlanma, genetik veya çevresel faktörler üst göz kapaklarında deri fazlalığı oluşumuna ya da kaşın aşağı düşmesine ve zamanla göz kapaklarının daha ağır olmasına neden olabilir. Estetik ve/veya fonksiyonel açıdan kişinin görünüş ve görüşüne negatif etki eden bu durumun tedavisinde etkili üst blefaroplasti bilinen diğer adıyla göz kapağı kaldırma ameliyatı; kaşı yukarı kaldıran kaş kaldırmadan farklıdır. Bu işlemler bazen birlikte yapılabilir.

Fonksiyonel yani cilt sarkması nedeniyle görme engelini azaltmak amacıyla yapılan üst blefaroplasti, fazla kapak dokusunun neden olduğu görsel tıkanıklığı iyileştirmek için üst göz kapağının küçültülmesini içerir. Estetik yani yaşlanma görünümünü azaltmak amacıyla yapılan üst blefaroplasti, sarkık deri dokusunun çıkarılarak daha genç bir bakış elde edilmesini içerir.  Göz kapağı kaslarının zayıf çalışmasından kaynaklı olarak üst göz kapağının göz bebeğine çok yakın olması ve göz bebeğini örtmesi söz konusu ise bu oluşum “Pitozis” adıyla tanılanır ve farklı bir tedavi yöntemi (Pitozis Onarımı)  ile iyileştirme sağlanır. Pitozis ameliyatı, göz kapağını kaldırmak ve fazla göz kapağı derisini çıkarmak için tasarlanmıştır.

Üst Blefaroplasti Kimlere Yapılır? 

Üst blefaroplasti 30 yaş ve üzeri, sağlıklı her bireye uygulanabilen bir ameliyattır. 

  • Yaş alımı ile birlikte göz kapaklarında sarkma olan kişiler, 

  • Genetik olarak sarkık göz kapakları veya düşük göz kapakları olan kişiler,

  • Ciddi göz rahatsızlığı olmayan kişiler (Glokom ya da göz kuruluğu olan kişilere göz kapağı estetiği yapılamaz.) 

  • Sigara kullanmayan, ya da bırakmaya gönüllü olan kişiler, 

  • Olumlu bir bakış açısına ve gerçekçi hedeflere sahip bireylere üst blefaroplasti yapılabilir. 

Üst Blefaroplastinin Nasıl Yapılır? 

Üst blefaroplasti lokal veya genel anestezi altında ortalama 1-2 saat aralığında yapılır. 

Teknik olarak, üst blefaroplasti, her bir göz kapağının kıvrımını tanımlamak amacıyla; normal göz kapanmasına izin verecek şekilde deri fazlalığı, yağ dokusu, bazı durumlarda ise az miktarda kas yapısının çıkarılmasıdır. Bu amaçla göz kapağı kıvrımında bir kesi açılır. Bu kesi iyileşme sonrası çok az görünür ve kıvrımda gizlendiği için belirgin değildir. 

Üst Blefaroplasti Sonrası İyileşme Süreci

Üst blefaroplasti sonrası 10 ila 14 gün boyunca göz çevresinde hafif morluk veya şişlik görülmesi olağandır. Ameliyatı takip eden 24 saat boyunca her saat başı yaklaşık 10 dakika, onu takip eden günlerde de günde 5-6 sefer buz kompresi uygulamak şişlik ve morlukların azalmasına yardımcı olacaktır. 

Baş yukarıda uyku pozisyonu ve istirahat etmek kan basıncını dengede tutacağından özellikle ilk 3-4 gün mutlaka dikkate alınmalıdır. 

Ameliyatı takip eden 2-3 hafta süresince makyaj yapılmaması, kontakt lens kesinlikle kullanılmaması gereklidir. Gözlük kullanan kişiler için bir sınırlama bulunmamaktadır, gözlükler hemen takılabilir. 

Üst blefaroplasti sonrası güneşin zararlı ışınlarından korunmak amaçlı koyu camlı güneş gözlüğü ve koruma faktörlü güneş kremi kullanılması önemlidir. 

Üst Blefaroplasti Ameliyatının Komplikasyonları Nelerdir?

Üst blefaroplastinin komplikasyonları nispeten nadirdir. Dikkate alınması gereken en önemli komplikasyon; üst göz kapağı derisinin çok fazla alınmasına bağlı gözün kapanmasında zorluk yaşanmasıdır. Bu da kronik göz kuruluğu sorunlarına neden olabilir ve korneada yaralanma riski oluşturabilir. Bu nedenle konservatif cilt eksizyonu önerilir. Diğer komplikasyonlar arasında levator kaslarının yaralanması nedeniyle oluşabilecek göz kapağı pitozisi oluşumu,  göz kapaklarında asimetrik bozukluk veya son derece nadir görülen körlük sayılabilir.

 

İlgili Etiketler

#Health
#Inspiration
#Emphair